Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

28.09.2022 10:37

Встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України

6333fd526979c__68bf41ccc472bf006d8aafcd174c5b4864bb0e3c.jpg

Часто виникає проблема із отриманням свідоцтва про смерть особи на тимчасово окупованій території України.

Згідно з 📑 частиною 1 статті 317 Цивільного процесуального кодексу України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

 

Для встановлення факту смерті до заяви додаються наступні документи:

       🔹 письмова відмова відділу ДРАЦС, яка отримана на підконтрольній Україні території;

       🔹свідоцтво про народження;

       🔹лікарська довідка про смерть особи, видана Центром первинної медико-санітарної допомоги на окупованій території;

       🔹копія паспорта та довідка з місця реєстрації особи.

 

Відповідно до ч. 1 Рішення Ради національної безпеки та оборони України від 4 листопада 2014 року «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях» будь-які органи, їх посадові та службові особи, утворені, обрані, сформовані та призначені за результатами так званих виборів 2 листопада 2014 року, які проводилися в окремих районах Донецької та Луганської областей, є такими, що утворені, обрані, сформовані, призначені і діють усупереч Конституції та законам України.