Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

14.10.2022 10:02

Процедура встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми

63490a5bca74a__human_trafficking.jpg

На даний час в нашій країні відбувається хвиля внутрішньої міграції громадян, які переселяються з окупованої території та районів проведення ⚔ бойових дій в інші регіони України, існує ризик збільшення випадків торгівлі людьми всередині країни та за її межами. Управління соціальної політики Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області інформує про порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Підставами для встановлення статусу є:

🔹 укладення незаконної угоди щодо особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми;

🔹 вербування, переміщення, переховування, передача або одержання особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, шляхом обману, шахрайства, шантажу, її уразливого стану або застосування чи погрозою застосування насильства з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи;

🔹 документи та матеріали, що зібрані під час проведення перевірки і підтверджують можливість встановлення статусу.

 

На виконання 📜 Закону України „Про протидію торгівлі людьми" створена система протидії торгівлі людьми та надання допомоги постраждалим особам:

🔹 Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, подає за місцем перебування до місцевої державної адміністрації заяву про встановлення відповідного статусу.

🔹 Посадова особа проводить протягом трьох робочих днів з дня подачі заяви співбесіду з особою, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми.

🔹 Посадова особа оформляє розписку про нерозголошення відомостей, які стали відомі під час проведення співбесіди.

🔹 Після проведення співбесіди потерпіла особа ознайомлюється з опитувальним листом та підписує його.

🔹 На підставі інформації, отриманої під час проведення співбесіди, посадова особа оформляє протягом двох робочих днів облікову картку особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми.

🔹 Проводиться у семиденний строк перевірка інформації, зазначеної в опитувальному листі, щодо її достовірності.

Відповідно до Закону України „Про протидію торгівлі людьми" особи, які постраждали від торгівлі людьми у разі потреби можуть отримати комплексну психологічну, соціально-педагогічну, соціально-медичну, юридичну, інформаційну допомогу у працевлаштуванні та перекваліфікації та інші види допомоги в Чорноморському міському центрі соціальних служб.

На підставі п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 25.07.2012 №660 “Порядок виплати матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми” виплата матеріальної допомоги здійснюється виконавчими органами міських рад одноразово в розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб, установлених на момент звернення особи за матеріальною допомогою.