Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

03.03.2023 09:37

До уваги власників будинків, квартир та іншого нерухомого майно

6401a5b39bd38__159118-1_large.jpg

Управління економічного розвитку та торгівлі нагадує про необхідність сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, власниками будинків, квартир, офісів, гаражів, складів тощо. Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. За неповнолітніх дітей - власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

Рішенням Чорноморської міської  ради Одеської області від 19.06.2020 № 567-Ⅶ встановлено ставки та пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території Чорноморської міської ради Одеської області.

База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку, зменшується:

🔹для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів;

🔹для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

🔹для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток ( у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), -180 кв. метрів.

Сплачувати податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму.

Ставки податку для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються в залежності від зони розташування цих об'єктів нерухомості.

На території Чорноморської міської територіальної громади встановлено 2 зони  розташування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості: 

перша зона - територія м. Чорноморська (перелік вулиць викладено у додатку №3 до рішення ради від 19.06.2020 № 567-Ⅶ) ;

друга зона - вся територія міста, яка не увійшла до першої зони та територія населених пунктів: селище Олександрівка, с. Малодолинське, с. Бурлача Балка.

Розмір податку, який підлягає сплаті:

Класифікація будівлі*

І зона

ІІ зона

Ставка податку, %

Розмір податку**, грн/м²

Ставка податку, %

Розмір податку**, грн/м²

Будинки одноквартирні 

Будинки двоквартирні масової забудови

Будинки багатоквартирні масової забудови (квартири)

Будинки садибного типу

Будинки дачні та садові

0,2

12,00

(за 2021р.)

0,1

6,00

(за 2021р.)

13,00

(за 2022р.)

6,50

(за 2022р.)

Котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності

0,5

30,00

0,25

15,00

32,50

16,25

Котеджі та будинки двоквартирні підвищеної комфортності

0,5

 

30,00

0,3

 

18,00

32,50

19,50

Будинки багатоквартирні підвищеної комфортності, індивідуальні

0,3

18,00

0,15

9,00

19,50

9,75

*В таблиці наведено розмір податку по категоріям об’єктів нерухомості, що найбільш запитуванні.

**У 2022 році податок на нерухоме майно нараховувався власникам об'єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2021 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2021 року – 6 000,00 гривень. У 2023 році податок нараховуватиметься за 2022 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2022 року – 6 500,00 гривень.

Додаток №2 до рішення ради від 19.06.2020 № 567-Ⅶ встановлює перелік пільг зі сплати даного податку.

Якщо нерухомість перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, визначення платників податків відбувається наступним чином:

🔹якщо об'єкт житлової та/або не житлової нерухомості перебуває  у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

🔹якщо об'єкт житлової та/або не житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

🔹якщо об'єкт  житлової та/або не житлової нерухомості у спільній сумісній власності кількох осіб і  поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку .

Співвласники житлової нерухомості, яка перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділені в натурі, повідомляють контролюючий орган про визначеного за їх згодою платника податку на нерухомість за майно, звернувшись з письмовою заявою за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцем знаходження кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місця реєстрації) до 1 липня.

Якщо Ви не отримали повідомлення-рішення через невідповідність податкової адреси із фактичним місцем проживання, слід негайно звернутися до податкового органу за місцем реєстрації для сплати належної суми податку.

Податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується: фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення; юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім грошового зобов’язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до нього на підставі цього Кодексу чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі цього Кодексу чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи) протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу.