Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

03.03.2023 16:41

Рекомендації КП «Зеленгосп» щодо перших весняних робіт у 🌹розаріях

640208ef06aa4__1.png

З приходом теплих днів ми намагаємося швидше зняти укриття з троянд і дати їм можливість насолодитися яскравими промінчиками сонця. В такому випадку, через якийсь час, зелені пагони починають стрімко чорніти і це часто призводить до загибелі всього куща. Так що ж сталося? Ще зовсім недавно кущики були здорові, здавалося, добре перезимували і раптом з незрозумілих причин гинуть. Як поступити в цій ситуації? Фахівці Держпродспоживслужби надають рекомендації, які роботи, в які терміни в нашому регіоні потрібно здійснити навесні.                                                                                                                                         

На 🏡присадибних ділянках рекомендуємо щоб у рослин швидше запрацювала коренева система, грунт навколо рослин треба пролити теплою (30°С) водою. Для цього достатньо відро холодної води розбавити окропом з 1,5-літрового чайника. Не слід такі поливи поєднувати з підгодівлею, т. к. рослини ще не здатні засвоювати «частування» поки земля на рівні їх коріння не прогріється вище 7°С. Зазвичай про цей факт «сигналізує» береза або верба, гілки якої покриваються зеленим серпанком з проклюнувшихся листочків. А от пролити землю розчином інсектицидів  від зимуючих в грунті шкідників можна і при більш низьких температурах, якщо це не суперечить інструкції по їх застосуванню.

🌳Щодо весняної обрізки: важливу роль відіграє санітарна обрізка рослин до здорової (зеленої) тканини. Весною слід обрізати троянди всіх видів. Але яким би не було ураження куща - завжди потрібно видаляти хворі ділянки рослини і знищувати їх, не додаючи в компост і не залишаючи в саду. Завжди-завжди (нехай це буде вашим правилом) - дезінфікуємо і сушимо садові інструменти після кожної обрізки (не зайвим буде і перед будь-якими роботами в саду) - як руки моєму до і після їжі - так і інструменти повинні бути завжди в повному порядку.  Потрібно зрізувати всі старі, сухі, слабкі і підмерзлі пагони, щоб рослина не витрачала на них свої сили, а нарощувала нові, сильні пагони, на яких виростуть бутони, а також видаляють молоду поросль біля основи куща. В процесі весняного обрізування трояндам надають бажаної форми. Щоб трояндовий кущ мав гарну форму, потрібно всі старі пагони зрізати залишивши 3-5 сильних пагони, які вкорочують до 3-4 бруньок. В такому випадку висота куща зазвичай становить 10-20 см. Пагони, які заважають один одному, теж вирізають. При цьому з двох таких гілок залишають молодшу (у якій світліше кора) і вдало розташовану. Але у старих кущів потрібно трохи вкоротити всі пагони, інакше квітки стануть дрібними, і їх буде мало.          

Щодо 💧добрив, пам’ятаємо, що азот стимулює ріст зеленої маси; калій впливає на стійкість рослин до хвороб, спеки, холоду, а фосфор підсилює ріст коренів і квітки, однак він погано розчинний і, накопичуючись у ґрунті, може викликати фосфорне отруєння. Якщо провели обробку фунгіцидами та інсектицидами - обов'язково повторюємо процедуру через 2-3 тижні. Кімнатні контейнерні троянди обробляємо на відкритому повітрі - на вулиці. У приміщенні обробка інсектицидами і фунгіцидами заборонена. І найголовніше - уважно читаємо інструкції до кожного препарату, як би не хотілося пропустити цей крок і скоріше приступити до обробки. Так ми захистимо себе і забезпечимо рослині найефективніший захист. Працюємо в рукавичках і респіраторі, щоб не вдихати пари засобів, ретельно миємо руки і проводимо прання одягу.