Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

06.03.2023 15:03

«ЕКО-дружній бізнес м.Чорноморська»

6405e50552a5a__1.jpg

Виклики, які сьогодні стають перед усім українським народом, стосуються різних сфер життєдіяльності країни. Негативний вплив, який за рік був завданий довкіллю, важко уявити. Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України разом з Державною екологічною інспекцією задокументовано понад 2300 злочинів, а розмір збитків сягає майже 1,9 трильйона гривень.

Після закінчення війни нас чекає велика робота, яка триватиме десятки років, щоб відновити те, що зруйновано, пошкоджено, знищено. Без підтримки Україна не здатна відновити шкоду, тому вже зараз, вищим керівництвом країни ведеться активна робота щодо об’єднання зусиль з провідними країнами світу. Вже надали свою згоду на відновлення України Німеччина, Швеція, Данія, Іспанія, Великобританія, Сполучені Штати Америки та інші.

Одночасно слід зазначити, що в Україні триває процес євроінтеграції,  який передбачає велику трансформацію країни, в тому числі і в екологічній галузі .

Наразі, настав час змінити погляд на ставлення до довкілля і тим, хто залишається в Україні і працює на Україну. Суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, утворенням відходів, скиданням стічних вод, повинні замислитись над тим, який вплив має їх діяльність на довкілля і що можна зробити, щоб мінімізувати негативні впливи.

Все це змушує замислитись як процес еко-трасформації та євроінтеграції проходить в межах Чорноморської міської територіальної громади? Чи є в нас приклади екологічного відновлення та покращення?

Перше, що приходить на думку, це приклад КП «Чорноморськводоканал», яке ще  у 2019 році запровадило технологію зневоднення осаду очисних споруд (далі - ОС), що утворюється після очистки стічних вод. До 2019 року, осад накопичувався на мулових майданчиках ОС, забруднюючи атмосферне повітря викидами газів, які виділялись при розкладанні органічних сполук. Утилізація осаду іншим способом була неможлива у зв’язку з наявністю патогенних мікроорганізмів. Шукаючі змогу безпечної утилізації, фахівцями КП «Чорноморськводоканал» було розглянуто і розраховано багато варіантів механічної обробки осадів, та прийнято рішення щодо запровадження методу зневоднення  стоків.

Таким чином, у 2019 році в тестовому режимі почав працювати цех механічного зневоднення осадів.

В результаті було досягнуто зменшення  об’єму  стоків з 500 куб.м. на добу до 23 куб.м. на добу.   Далі, в результаті компостування, об’єм осадів зменшується ще в 3 рази, і на виході підприємство отримує безпечний з екологічної та санітарно-епідеміологічної точки зору продукт, який можна використовувати для підживлення технічних культур або для збагачення бідних земель.

Перед нами дуже цікавий приклад циркулярної економіки замкнутого циклу -технологічного процесу з отриманням екологічних «бонусів»: перетворення стічної води на очищену, що потім скидається в море, і утилізація осаду, який в результаті очистки перетворюються у компост з подальшим застосуванням у господарстві.

Це один з прикладів запровадження сучасних технологій, але не єдиний.

Ми і надалі будемо поширювати приклади еко-трансформації підприємств, установ та організацій, що відбуватимуться в нашій громаді.

6405e4bfede44.jpg 6405e4c0252df.jpg