Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

02.05.2023 11:31

Підлітковий селфхарм або самоушкодження, суїцид

6450ca59a1c8e__зображення_viber_2023-04-26_09-26-10-533.jpg

Самогубство – серйозна проблема сучасності за думкою всесвітньої організації охорони здоров’я і дев’ята по значимості причина смерті; тільки в Україні щорічно у результаті самогубства вмирає близько 7000 людей. Кожні 40 секунд у світі гине одна людина, вбивши себе власними руками. Статистика підліткового суїциду ще більш невтішна: це друга за частотою причина смерті серед середніх школярів. Це те, що турбує весь світ, те, що стосується кожного з нас, адже ми можемо запобігати, або навіть рятувати юні життя, якщо більше знатимемо про це явище і не будемо боятись говорити про це.

⚔ Війна значно підвищила емоційне напруження, долати стрес стало суттєво складніше. До Чорноморського міського центру соціальних служб почастішали випадки звернення по психологічну допомогу серед підлітків.

Одним з розповсюджених запитів від них є ☝селфхарм.

Підлітковий вік потребує особливої уваги батьків. Підліток - це вже не дитина, але ще не доросла людина. Цей період характеризується певними фізіологічними змінами в організмі, які можуть викликати підвищення тривожності, дратівливості, знижений настрій. В цей період складно контролювати свої емоції, навіть за умови наявності сприятливого, доброзичливого оточення близьких.

Аутоагресія у підлітків проявляється нанесенням собі подряпин і порізів. Пошкоджувати підліток може собі будь-які ділянки тіла. За глибиною ушкодження можуть бути від подряпин до пошкодження вен і сухожиль, не дивлячись на те, що такі самоушкодження наносяться без мети вчинити суїцид. Незважаючи на це, суїцидальний настрій не можна вважати нормою. Адже він може свідчити про те, що дитина переживає дуже складний етап у своєму житті і потребує допомоги.

Біль, яку підліток відчуває, завдаючи собі порізи, на час притупляє емоційний біль, відчуття провини, тривоги і депресії, болісні спогади. Фізіологічно, при нанесенні порізів, в організмі виділяються особливі речовини - ендорфіни, які здатні зменшувати біль і покращувати емоційний стан. Однак це призводить тільки до тимчасового душевного полегшення, і після загасання фізичного болю і припинення дії ендорфінів емоційні страждання повертаються і самоушкодження повторюється знову.

Причини нанесення собі самоушкодження можуть бути різними.

🔶 Сильний емоційний стрес або тривале психологічне напруження, яке відчуває підліток.

Причиною переживань підлітка в таких ситуаціях найчастіше бувають відносини з батьками, друзями, вчителями. Не знаходячи виходу своєї агресії, підліток переносить агресію на себе, тим самим відвертає увагу від складних життєвих ситуацій.

🔶 Неприйняття свого тіла.

У підлітковому віці хлопчики і дівчатка часто бувають незадоволені своєю зовнішністю, соромляться її, іноді це переростає в ненависть підлітка до самого себе і свого тіла.

🔶 Заклик про допомогу.

Підліток відчуває нестачу всласних психо-емоційний ресурсів впоратись з кризою та нестачу співчуття і розуміння з боку близьких, і аутоагресивними діями намагається привернути до себе увагу.

🔶 Внутрішня порожнеча, самотність.

У деяких випадках самоушкодження може бути викликано відчуттям внутрішньої емоційної порожнечі і самотності. В цьому випадку фізичний біль допомагає підлітку відчувати, що він живий. «Коли я пошкоджую себе і відчуваю біль, я відчуваю себе живим, що я існую, що я є».

 

☝ Що робити, якщо ви помітили, що ваша дитина завдає собі ушкодження?

✔ Жодних криків і скандалів, сміху і принижень. Вдихніть і видихніть, повторіть 3 рази. Можете скористатися правом побути наодинці з собою, щоб продумати, що будете робити. Зараз перед вами стоїть надважливе завдання допомогти своїй дитині.

✔ Не лякайте і не погрожуйте, це викличе негативну реакцію. Підліток може не боятися того, що чекає на нього в разі спроби суїциду. Тому залякування на зразок таких, як: «ти можеш загинути», «залишишся інвалідом» не ефективні. Краще дати дитині «якір» -  те добре, що може тримати в житі: близькі люди, друзі, домашні тварини, хобі, цікаві заняття, спорт, музика, творчість. Важливо захопити підлітка цікавими справами, залучити до нормального кола спілкування, наповнити його життя цікавими враженнями  та подіями.

✔ Скажіть дитині, що ви її любите, підтримуєте і ні в чому не звинувачуєте, головне, щоб відбувся діалог. Приділяйте своїй дитині увагу, говоріть про життя і смерть, любов і дружбу, почуття і емоції, людські взаємостосунки, ставлення до себе, стосунки між вами. Попри те, що ваш підліток, швидше за все, не бажає спілкуватися з вами або робить вигляд, що цього не хоче, ваше спілкування не має уриватися. Відновити доброзичливі стосунки допоможе час, проведений разом: спільна прогулянка, заняття спортом, приготування та споживання їжі, походи в кіно або театр. Спробуйте прийняти інтереси підлітка, водночас не нав’язуючи йому своїх.

✔ Розкажіть про свої переживання, запропонуйте звернутися за кваліфікованою психологічною допомогою. Психолог допомагає підлітку зрозуміти, що стало причиною аутоагресії, і які ситуації її провокують. Допомагає знайти і поступово впровадити в життя інші, безпечні способи зняття емоційної напруги. Підліток вчиться дбайливому відношенню та любові до себе, усвідомленню власної цінності. Для того, щоб психологічна допомога була ефективною, психолог працює і з батьками, тому що головна передумова розвитку аутоагресії і суїцидальних думок у дитини – напружена атмосфера сім’ї та відсутність довірчих відносин. Батьки часто занурені в свої проблеми, сконцентровані лише на такій батьківській функції, як елементарний догляд, тобто для них важливо, щоб підліток був одягнений та нагодований, а існуванню внутрішнього світу і психологічних проблем у дитини часто не надається значення. Часто причиною такої батьківської поведінки є наявність у них власних дитячих психологічних травм. Психолог допомагає батькам знайти спільну мову з дитиною для створення теплих і довірчих відносин.

Батькам не слід сприймати аутоагресію дитини лише, як засіб привернути увагу та сприймати спроби нанесення собі ушкодження, як ганьбу, приховувати цей факт та очікувати, що проблема пройде сама по собі.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

❗ Допомога є! Ви можете ✍ записатися на психологічну консультацію до Чорноморського міського центру соціальних служб за ☎ номером 0-800-201-101