Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

24.05.2023 11:35

Зміни в законодавстві щодо використання та обігу піротехнічних виробів

646dcc71ea5cd__555.jpg

11 квітня 2023 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення  змін до деяких законів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів».

Цим законом внесені зміни до статті 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів, згідно з якою визначені захищені об’єкти, такі як:

1) приміщення житлових будинків і прибудинкові території;

2) приміщення закладів охорони здоров’я, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;

3) приміщення готелів і гуртожитків;

4) приміщення закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, розташовані у межах населених пунктів;

5) приміщення інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

6) території парків, скверів, зон відпочинку, розташовані на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

Шум на захищених об’єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не має перевищувати рівні, встановлені державними медико-санітарними нормативами для відповідного часу доби.

На захищених об’єктах із 22 до 8 години забороняються гучний спів і вигуки, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, використання піротехнічних виробів.

Проведення на захищених об’єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21 до 8 години, а у святкові та неробочі дні - цілодобово. Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок таких робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати державних медико-санітарних нормативів цілодобово.

Також, відповідно до вказаного закону, внесені зміни до статті 32 Закону України «Про систему громадського здоров’я», а саме:

  •  встановлюється заборона продажу та/або передачі у будь-який спосіб феєрверків класів F2, F3, F4 забороняється;
  • продаж та/або передача у будь-який спосіб феєрверків класу F1 особам, які не досягли 16 років, забороняється;
  • продаж та/або передача у будь-який спосіб сценічних піротехнічних виробів класу Т1, інших піротехнічних виробів класу P1 дозволяється лише особам, які досягли 18 років, а сценічних піротехнічних виробів класу Т2 та інших піротехнічних виробів класу P2 - лише особам із спеціальною підготовкою. Класифікація піротехнічних виробів та вимоги до осіб із спеціальною підготовкою встановлюються Технічним регламентом піротехнічних виробів, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Цей Закон набирає чинності через шість місяців з дня, наступного за днем його опублікування.