Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

11.07.2023 14:41

Заходи щодо виявлення та знищення американського білого метелика

64ad3fd572da3__1.jpg

Час від часу в деяких регіонах України фахівцями 🏢Держпродспоживслужби фіксується посилення шкодочинності американського білого метелика. Спалахи розмноження цього шкідника спостерігаються у всіх регіонах країни. У порівнянні з минулим роком унаслідок сприятливих погодних умов шкодочинність метелика значно зросла, оскільки при високій вологості повітря 85-90% та температурі близько 300С гусениці шкідника відроджуються через 4-5 днів після яйцекладки, їхня активність та щільність популяції шкідника надзвичайно збільшуються.

🦋 Американський білий метелик (АБМ) – карантинний шкідник, який пошкоджує 250 (за деякими даними понад 300) видів плодових, декоративних, лісових та інших культур.  При цьому в умовах нашої регіону перше покоління шкідника майже завжди розвивається на шовковиці, а друге покоління - на клені, горіхах, яблуні та інших плодових деревах. Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження  Hyphantria cunea - це надзвичайно шкодочинний вид.

🐛Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Майже відразу після відродження, гусениці починають живитись і будувати гніздо. Гусениці 1-2 віків утворюють гніздо з декількох листочків, які обплетені павутиною. В кінці 5-го віку гусениць гніздо може досягати розміру 1-1,5 м. Молоді гусениці (1-2 віків) тримаються разом всередині павутинних гнізд. Гусениці 3-4 віків тримаються окремими групами, але все ще в межах одного гнізда, яке на той час значно збільшується і продовжують виділяти павутину. При ✂️зрізуванні такого гнізда гусениці знаходяться в павутині і не випадають. На 5 віці гусениці живуть всередині гнізда, але павутину вже не продукують. Після цього гусениці 6-го віку знаходяться в гнізді все рідше, вони перелазять на найближчі листки, а гусениці 7-го віку розповзаються вже по всій кроні дерева і живуть поодиноко. Часто (при спалахах розмноження) гусениць старших віків можна побачити на стовбурах дерев, парканах та стінах будинків. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні. Звичка вести колоніальний спосіб життя (павутинні гнізда) несе особливу небезпеку для 🌳дерев, які ростуть окремо.

Тісна співпраця з спеціалістами 🏢Держпроспоживслужби в Одеській області, щорічний моніторинг зелених насаджень міста Чорноморськ, направлені на своєчасне виявлення, локалізацію вогнищ та знищення шкідливого організму 🦋АБМ. Озеленювачі комунального підприємства проводять в парках міста роботи по благоустрою зелених насаджень, обрізають гілки з гніздами, знищують кубла, запобігають подальшому розповсюдженню шкідливого організму.

☝Рекомендації для населення:

☣️агротехнічні методи полягають у зборі та знищенні гусениць та кладок яєць, початок перша декада липня. Гілки з гніздами гусениць ✂️обрізають і 🔥спалюють. На вражених деревах видаляють мертву кору, стовбури дерев обмазують вапном. Винищувальні заходи обробку необхідно проводити 1-2 рази проти кожної генерації з інтервалом 7-8 днів. Шкідливість гусениць обох поколінь триває 90-110 днів, тобто на протязі всього періоду вегетації рослин. У зоні поширення, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування 💉бактеріальних препаратів.
   

АБМ1.jpg АБМ2.jpg АБМ3.jpg АБМ4.jpg