Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

22.08.2023 09:05

Про вжиття заходів із знищення амброзії в межах Чорноморської міської територіальної громади

64e4505dd87ea__1374238107_7y6d5977-kopya-1.jpg

В останні роки набуло стихійне розповсюдження територією міста Чорноморськ життєво небезпечної карантинної рослини Амброзія полинолиста. Ця рослина спричиняє алергічні реакцій у населення міста, масові ураження фіксуються з середини липня до жовтня. Щоб запобігти захворюванням потрібно проводити ряд профілактичних заходів, а саме: не допускати цвітіння та утворення насіння шляхом косіння трав’янистої рослинності. Зазначені заходи проводяться міськими службами: КП «Зеленгосп» розпочав косіння в парках міста, знищення бур’янів в місцях відпочинку,  КП «МУЖКГ» здійснює заходи із боротьби з цією рослиною на вулицях та прибудинкових територіях.  Крім того, на виконання типових правил благоустрою населених пунктів спеціалістами структурних підрозділів ГУ ДПСС в Одеській області керуючим компаніям та головам ОСББ, головам територіальних громад були направлені листи щодо їх обов'язку здійснювати регулярний покіс на землях, що знаходяться у їх власності, користуванні та на прилеглих територіях в радіусі 20 м, приведення до належного стану, де в межах міста ця рослина здебільшого і росте.

Але під час воєнного стану складно вжити заходів щодо знищення вищезазначеної рослини в повному обсязі, потрібно залучати і місцеве населення. Публікації  на сайтах, в соціальних мережах, розповсюдження інформації серед мешканців дозволить їм самотужки виявляти цю рослину, ідентифікувати її як рослину амброзія, що завдає шкоди не лише здоров'ю, а й негативно впливає на польові, лугові та дорожні масиви міста. Розповсюдження фото цієї рослини, ознайомлення з біологічними особливостями та шкодочинністю направлені до залучання  місцевих допомагати в боротьбі. Найефективнішим способом боротьби з амброзією полинолистою в межах населених пунктів є виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування, виполювання до початку її цвітіння, з подальшим знищенням решток.

Тому знайомтесь: Амброзія полинолиста  обмежено-поширений карантинний організм на території України. По зовнішньому вигляду нагадує такі рослини: полин звичайний, золотарник звичайний, в маленькому віці до цвітіння дуже схожа на чорнобривці. 

Морфологія та біологічні особливості: стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження, і рідкого травостою, окремі рослини досягають 1-1,5 м висоти. Має добре розвинену кореневу систему і основний стрижневий корінь, що заглиблюється під землю на 3-4 м.. Верхня сторона листкової пластинки темно – зелена, нижня сірувата завдяки короткому опушенню, яке Її покриває. Головна відмінність від полину – відсутність характерного запаху під час розтирання листу. Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді. Ця однорічна рослина розмножується виключно насінням, 80-200 тис. штук з однієї рослини та здатність насіння зберігатися в ґрунті та давати сходи  протягом 20-35 років становить велику загрозу середовищу.

Заходи боротьби: доступно в межах громади саме механічні заходи, а саме: скошування та виривання рослин до початку цвітіння. Хоч вони і вимагають значних витрат робочої сили, але їх необхідно застосовувати в зв’язку з дуже великою ефективністю. При знаходженні в осередку поширення амброзії, в тому числі при виконанні робіт із знищення карантинних рослин, необхідно захистити відкриті ділянки шкіри, очі, верхні дихальні шляхи. Необхідно вдягати щільний одяг з довгими рукавами і штанинами, захисні рукавиці. Не зайвою буде і зволожена ватно-марлева пов’язка. Після роботи необхідно вмитися чистою водою, прополоскати рот, горло, ніс, ретельно вимити руки з милом, прийняти душ.

Долучайтесь до знищення карантинних бур’янів, запобігайте їх розповсюдженню! Пам’ятаємо, що ефективних ліків проти алергічних захворювань поки ще не існує!