Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

17.10.2023 11:10

Як безпечно користуватися електросамокатом!

652e412ea7f3d__2.jpg

Електросамокати стали найпопулярнішим видом транспорту в Україні. Вони зручні, економічні та екологічні. Проте не всі знають, що змінами до Закону України "Про автомобільний транспорт" користувачів електросамокатів, моноколес та інших видів транспорту з електродвигунами офіційно визнали водіями, прирівняли їх до інших учасників дорожнього руху та зобов'язали дотримуватися правил дорожнього руху.

Для електросамокатів діють загальні правила дорожнього руху, які поширюються на всіх учасників дорожнього руху. Це означає, що водії електросамокатів повинні:

🔹дотримуватись швидкісних режимів;

🔹поступатися дорогою пішоходам та іншим транспортним засобам;

🔹не їздити тротуарами, якщо це не дозволено знаками або розміткою;

🔹не використовувати мобільний телефон чи навушники під час руху;

🔹не їздити у нетверезому стані чи під впливом наркотиків;

🔹мати при собі документ, що засвідчує особу;

🔹мати на електросамокаті світловідбивні елементи;

🔹використовувати світлові прилади у темний час доби.

Пересуватися проїзною частиною дозволено лише правою смугою і не далі одного метра від її краю. Під час пересування пішохідними дорогами швидкість повинна бути не більше п’яти км/год. На велосипедних доріжках можна розганятись не вище 20 км/год.

Крім того, використовуйте електросамокат, що відповідає вашому зросту, вазі та рівню підготовки. Не забувайте перевіряти технічний стан електросамокату перед кожною поїздкою – рівень заряду батареї, справність гальм, керма, коліс. Не їздіть пішохідними переходами, а перетинайте дорогу пішки, ведучи самокат за кермо.

1.jpg