Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

19.10.2023 09:15

Організація харчування в закладах освіти міста Чорноморська

6530c9498c6d8__1.jpg

У режимі роботи закладів освіти міста велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування. Відповідно до віку і стану здоров’я дітей, розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування вихованців та учнів, якими передбачено:

🔹 удосконалення різноманітності раціону харчування;

🔹 виховання культури прийому їжі;

🔹 пропаганда здорового способу життя.

В навчальний період в закладах загальної середньої освіти Чорноморської міської територіальної громади організовано безоплатне гаряче харчування учнів 1-4 класів, дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених сімей, дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок бойових дій і збройних конфліктів, дітей з числа осіб визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Органами місцевого самоврядування планується організація безоплатного харчуванням дітей, батьки яких призвані до лав збройних сил України.

Під час перебування дітей в закладі освіти розумова напруга і  фізична активність супроводжується великими енерговитратами. Для цього загальнодобова калорійність харчування у школі становить 25-30% добової калорійності раціону.

Харчування учнів організовано на основі циклічного чотиритижневого перспективного меню, яке обов’язково узгоджується Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності та наявності сезонних продуктів харчування, а саме: свіжих овочів та фруктів, овочів квашених, сухофруктів, як приправи широко використовується зелень, шкільне меню різноманітне, корисне та привабливе для дітей. До гарячих сніданків, що надаються безкоштовно учням включено першу страву згідно з перспективним чотиритижневим  меню.

Відповідно до рекомендованого перспективного меню Кабінету Міністрів України, рекомендацій кулінарного експерта Євгена Клопотенка (книга рецептур налічує 110 рецептів) розроблено меню, складені технологічні картки, в яких розраховано калорійність та собівартість продуктів. Їжа завжди свіжоприготовлена, доброякісна, має привабливий вигляд і гарні смакові якості, за кількістю і якістю відповідає потребам організму, що росте, забезпечує засвоєння харчових продуктів.

Сьогодні в школах міста харчується – 2358 учнів  1-4 класів та 236 учнів 5-11 класів (пільгової категорії).

Вартість харчування, відповідно договору на 2023 рік, за рахунок бюджетних коштів складає:

Гарячий сніданок учнів 1-4 класи – 27,90 грн.;

Гарячий сніданок учнів 5-11 класи – 30,00 грн.;

Вітамінізований сніданок, а саме сезонні фрукти - 3,84 грн.

В умовах правового режиму воєнного стану у закладах дошкільної освіти харчується 396 вихованців. Батьки, або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування у розмірі не менше 70 відсотків від вартості харчування за день, а саме:

🔹36 грн.38 коп. для дітей молодшого віку за кожен день перебування дитини в закладі;

🔹46 грн. 21 коп. для дітей дошкільного віку за кожен день перебування дитини в закладі.

  Вартість харчування у розмірі 100 відсотків становить:

🔹51 грн. 98 коп. для дітей молодшого віку за кожен день перебування дитини в закладі;

🔹66 грн. 01 коп. для дітей дошкільного віку за кожен день перебування дитини в закладі.

Харчування у закладах дошкільної освіти організовано в дві зміни. В першу зміну сніданок та обід, в другу зміну обід та вечеря.

Обов’язковою складовою організації раціонального харчування учнів є дотримання санітарного законодавства. На початку навчального року представниками ДУ «Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено лабораторні дослідження харчоблоків, взято проби води, проведено перевірку духових шаф та електричних духовок на дотримання температурного режиму при приготуванні страв. Контроль за харчуванням починається з моменту складання меню і продовжується на всіх етапах приготування страв щоденно.

Заклади освіти в достатній кількості забезпечені технологічним та холодильним обладнанням харчоблоків, необхідною  кількістю  столового та кухонного посуду, засобами вимірювання (ваги), миючими та дезінфікуючими засобами.

Ведеться робота з організації санітарно-освітньої роботи серед педагогічних працівників, батьків та учнів щодо організації  харчування. На видному місці, в залі їдальні, щоденно розміщується меню-розклад за підписом керівника закладу, яке відповідає перспективному циклічному меню.

Враховуючи відгуки і пропозиції учасників освітнього процесу щодо задоволення якістю харчування та з метою обмеження обсягу харчових відходів, керівники закладів освіти завжди можуть забезпечити заміну страв.

1.jpg зображення_viber_2023-10-18_11-14-09-908.jpg зображення_viber_2023-10-18_11-14-10-173.jpg зображення_viber_2023-10-18_11-14-10-414.jpg