Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

06.11.2023 14:58

Реформування системи поводження з побутовими відходами

6548e479aac64__5-980x613.jpg

В липні 2023 року набув чинності ⚖ Закон України «Про управління відходами», який має на меті запровадити певні зміни до існуючої системи управління відходами та наблизити Україну до європейських стандартів поводження з твердими побутовими відходами.

Важливим кроком для втілення реформи є запровадження навчальних програм та кейсів на всіх рівнях управління – національному, регіональному та місцевому.

Так, з метою підвищення спроможності представників та представниць органів місцевого самоврядування у стратегічному плануванні та ефективному управлінні муніципальними відходами, ГО “Еколтава” за підтримки Проєкту USAID “ГОВЕРЛА” розпочато 📃проєкт “Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні”. В проєкті беруть участь представники та представниці 65 громад із семи областей: Рівненської, Полтавської, Львівської, Одеської, Житомирської, Закарпатської та Волинської.

Чорноморська міська ТГ представляє Одеську область разом з 9 іншими громадами, серед яких Арцизька ТГ, Балтська ТГ, Білгород-Днестровська ТГ, Болградська ТГ, Визирська ТГ, Доброславська ТГ, Кодимська ТГ, Саф’янівська ТГ та Южненська ТГ.

Проєктом передбачається низка навчальних та практичних заходів, які відбуватимуться під час навчання у 🏢 Школі муніципального менеджменту відходів (ММВ). Учасники та учасниці Школи разом із досвідченими менторами – провідними експертами та експертками України в галузі управління відходами – будуть вчитися розробляти дорожні карти, які стануть основою для створення Місцевих планів управління відходами.

Навчання у Школі ММВ почалось 📅 у жовтні та триватиме по грудень 2023 року. А на початку наступного року учасники проєкту будуть працювати над створенням власних Дорожніх карт та в подальшому Місцевих планів управління відходами.

☝ Автори 7 найкращих Дорожніх карт отримають у свої громади комплекти великих компостерів.

До того ж, в межах проєкту запланована розробка уніфікованого дизайну станції роздільного ☣ збору побутових відходів “Зелена точка”, а також створення посібника з кращими практиками проведення інформаційно-просвітницьких кампаній.

Сподіваємось, що Чорноморська міська ТГ увійде в перелік фіналістів та отримає можливість розробити 🌎 Місцевий план управління відходами та інші подарунки від організаторів конкурсу.