Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

10.11.2023 14:50

Інформація для споживачів та суб’єктів господарювання про заборону на поліетиленові пакети

654e27658bd45__pakety-1-840x441-c-1.jpeg

У 2021 році Верховна Рада України прийняла Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Цей Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.   

Також з 01 лютого 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети». Мова йде саме про пластикові пакети, товщина стінки яких понад 50 мкм (витримують від 15 до 20 кг ваги). Мінімальна ціна на такі пакети – від 2 до 3 грн.

На маленькі біорозкладні пластикові пакети, надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів та льоду, таке регулювання не розповсюджувалося до початку 2023 року.

Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» передбачає введення в дію обмежень у три етапи:

1. На першому етапі, який діяв з 10 грудня 2021 року, було заборонено безоплатно розповсюджувати пластикові пакети у магазинах, супермаркетах, інших об’єктах торгівлі, аптеках, закладах громадського харчування та сфері надання послуг. Виключення встановлено лише для біорозкладних пакетів та надтонких пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса, продуктів із них та сипучих продуктів і льоду.

2. На другому етапі, з 09 березня 2022 року, було заборонено взагалі розповсюджувати в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

🔹надтонкі пластикові пакети із товщиною стінки менше ніж 15 мікрометрів (окрім первинної упаковки для м’яса, риби, сипучих);

🔹тонкі пластикові пакети зі стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів;

🔹оксорозкладні пластикові пакети.

3. З 01 січня 2023 року встановлена заборона на надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду. Виробники та  торговельні мережі вже мають впровадити для них альтернативи.

Проте є виключення – під заборону не підпадають біорозкладні пластикові пакети, які можна розповсюджувати навіть на безоплатній основі.

Для визначення приналежності пластикових пакетів до того чи іншого виду, треба звертати увагу на маркування!

Суб’єкт господарювання вилучає з обігу продукцію шляхом недопущення можливості її реалізації, споживання чи використання за призначенням, а також шляхом повернення її суб’єктами підприємницької діяльності, в яких ця продукція знаходиться на підставі договорів доручення, схову, перевезення та інших цивільно-правових договорів, що не передбачають передачі прав власності на продукцію. Вилучена з обігу продукція повинна зберігатися у належно обладнаних і опломбованих (опечатаних) приміщеннях.

На суб’єктів господарювання, які допустили розповсюдження надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів можуть бути накладені адміністративно-господарські штрафи у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-17000 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-34000 грн). Контроль за виконанням даного Закону покладено на Держпродспоживслужбу України.