Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

29.11.2023 14:57

До уваги суб’єктів господарювання, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря

65673653ec6f1__photo.jpg

Нагадуємо, що своєчасність та повнота сплати екологічного податку належить до обов’язків  суб’єктів господарювання, що  здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Платежі за забруднення навколишнього природного середовища виконують функцію компенсації суспільству збитків, завданих природному середовищу, матеріальним виробам та здоров’ю населення внаслідок попадання в атмосферу, воду, ґрунти та ліси шкідливих компонентів.

Джерелами викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря можуть бути: автономна система опалення (котли, конвектори), склади для зберігання зернових культур, обладнання для перевантаження та очистки зернових культур, автозаправні пункти, майстерні по ремонту техніки, приміщення для утримання тварин тощо).

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (далі – Дозвіл) – це офіційний документ, який дає право підприємствам, установам, організаціям та громадянам-підприємцям експлуатувати об’єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші. Для з’ясування виду і кількісного складу забруднюючих речовин, що викидаються у атмосферне повітря суб’єкту господарювання необхідно провести інвентаризацію викидів.

Суми податку обчислюються за податковий (звітний) квартал платниками податку самостійно. При відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, здійснення господарської діяльності підприємством вважатиметься як таке, що суперечить чинному природоохоронному законодавству та тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену статтями 78, 164 КУАП, а також передбачає сплату збитків, які заподіяні державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

В умовах воєнного стану щодо екологічного податку є деякі винятки. Так, екологічний податок не сплачується при використанні електрогенераторів. За загальним правилом електрогенератори – це стаціонарні джерела забруднення, а тому екологічний податок з них сплачується. Однак щодо установок з кодом УКТ ЗЕД 8502 зроблено тимчасовий виняток – на період під час воєнного стану та 30 днів після його скасування такі установки не вважаються стаціонарними джерелами забруднення.

Нормативне регулювання отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин, визначення та сплати екологічного податку, регулюється:

🔹 статтею 111 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»,

🔹 статями 243-248 Податкового кодексу України визначені ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення.

🔹 Законом України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Більш детальна інформація щодо  звільнення від сплати екологічного податку в умовах воєнного стану наведена за 💻 посиланням: https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/683636.html