Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

Протидія торгівлі людьми

Станом на 01.09.2021 року по м. Чорноморську значиться 1 особа, якій встановлено статус постраждалої особи від торгівлі людьми та виплачена одноразова матеріальна допомога.

Законодавство:

🔹Закон України від 20.09.2011 № 3739-VІ “Про протидію торгівлі людьми” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3739-17#Text);

🔹ст.149 Кримінального Кодексу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text);

🔹постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми” від 23.05.2012 № 417 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/417-2012-%D0%BF#Text);

🔹постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми” від 22.08.2012 № 783 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/783-2012-%D0%BF#Text);

🔹постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми” від 25.07.2012 № 660 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/660-2012-%D0%BF#Text);

🔹наказ Міністерства соціальної політики України “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо надання соціальних послуг особам, які постраждали від торгівлі людьми” від 19.07.2013 №432 (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0432739-13#Text).

ПОРЯДОК ВЗАЄМОДІЇ СУБ'ЄКТІВ З НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПОТЕРПІЛИМ ТА ПОСТРАЖДАЛИМ ВІД ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

(постанова Кабінету Міністрів України від 22.08.2012 №783)

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми повинна здійснити наступні кроки:

🔹подати за місцем перебування до місцевої держадміністрації заяву про встановлення статусу за формою, затвердженою Мінсоцполітики. Іноземець або особа без громадянства, що не володіє українською або російською мовою, заповнює заяву з перекладачем. Для встановлення статусу дитині, яка постраждала від торгівлі людьми, заява подається до місцевої держадміністрації її законним представником або особою, якій стало відомо про таку дитину.

🔹пройти співбесіду з відповідальною особою, яка призначається протягом трьох днів з дня подання заяви та заповнити опитувальний лист. Під час співбесіди Посадова особа оформляє розписку про нерозголошення відомостей, які їй стали відомі під час проведення співбесіди.

На підставі інформації, отриманої під час проведення співбесіди, посадова особа оформляє протягом двох робочих днів облікову картку особи, проводить перевірку відомостей отриманих під час проведення співбесіди та направляє документи до Міністерства соціальної політики.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 №417 “Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми” - процедура отримання статусу не повинна перевищувати 19 робочих днів з моменту звернення особи.

Cтатус надається терміном на 2 роки та може бути продовжений строком на 1 рік.

В рамках проведення інформаційної кампанії до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який проголошено в Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй, в приміщенні Чорноморського відділу міської Одеської філії обласного центру зайнятості фахівцями Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці та управління соціальної політики Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області проведено зустріч з громадянами, які шукають роботу на тему: “Трудова експлуатація”, “Як захистити себе під час пошуку роботи”