Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

10.04.2024 08:52

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області попереджає

661629b204e35__648b04df172cf522408745.png

Ботулізм: про що треба пам’ятати

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області попереджає, що захворювання на ботулізм виникає після споживання продуктів харчування, що містять токсини, які накопичились у їжі внаслідок розвитку збудника Clostridsum botulinum. Збудники ботулізму широко поширені в природі у двох формах – у споровій і у вегетативній.

Вегетативна форма цих бактерій гине вже через 30 хвилин при температурі 80 градусів і через п’ять хвилин – при кип’ятінні. Спори Cl. botulinum надзвичайно стійкі: легко витримують кип’ятіння протягом кількох годин та дію різних хімічних і фізичних чинників.

Звертаємо увагу, що спори збудника з ґрунту і забрудненої води проникають на плодоовочеві, м’ясні, рибні та інші харчові продукти і корма для тварин, тому провідним напрямом профілактики є запобігання контамінації їжі спорами,  недопущення токсиноутворення в харчових продуктах, руйнування токсинів у продуктах, призначених для безпосереднього споживання. А це означає, що особливу увагу необхідно звертати на обробку сировини, додержання температурних режимів виготовлення харчових продуктів та рецептур (належний вміст солі, цукру, вологи, консервантів тощо), умов та термінів зберігання харчових продуктів.

При виготовленні консервів в домашніх умовах рекомендуємо обмежуватися консервуванням невеликих об'ємів лише тих продуктів, які перед споживанням можна піддавати ретельному тепловому обробленню, не порушуючи помітно їхніх споживчих властивостей (це практично всі герметично закупорені в банки м'ясні вироби, гриби, зелений горошок, компоти тощо), в яких можна досягти надійної концентрації солі, харчових кислот, цукру чи інших небезпечних консервантів, як це передбачено в кулінарних рецептах та які лише нетривалий час можна буде зберігати тільки на холоді.

Під час виготовлення консервованої продукції вдома дуже важливо намагатися максимально звільнити сировину від усіляких забруднень, де можуть міститися спори, зокрема і від плісняви, що поглинає кисень, методами механічного очищення і промиванням проточною водою, а також ретельно стерилізувати банки, кришки, посуд, спеції і саму продукцію. Готову продукцію призначену для більш-менш тривалого зберігання, необхідно обов'язково розміщувати на холоді.

Навіть консерви, в яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області застерігає, що ботулотоксин, який може стати причиною захворювання, в продуктах харчування накопичується локально, що підтверджують факти захворюваності однієї особи із декількох, які вживали один і той самий харчовий продукт, тому при наявності будь-якого клінічного симптому харчового отруєння радимо негайно звертатися до лікаря тому, що розвиток харчового отруєння будь якої природи може бути непередбачуваним.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Клінічний перебіг захворювання найчастіше поступовий з такими проявами як диспепсичний синдром (сухість у роті, спрага, нудота, блювота, пронос тощо), розлад зору (поява туману або сітки перед очима, нечітке бачення, двоїння в очах), а іноді з порушенням дихання (нестача повітря, задишка, що наростає, стиснення в грудях), утруднення ковтання, набряк м’якого піднебіння, гнусавість голосу, хиткість ходи тощо.

Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб!