Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

17.06.2024 08:45

Презентація результатів та найкращих практик проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

666fce136567a__1.jpg

23 травня 2024 року Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» здійснила презентацію результатів та найкращих практик проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Нагадаємо, що проєкт реалізовувався в семи областях України, а саме: Полтавській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській, Закарпатській та Одеській. Проєктна діяльність охопила 65 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Дослідження проводилося з використанням такого інструментарію: аналізу відкритих інформаційних ресурсів громад і нормативно-правових актів, які були прийняті органами місцевого самоврядування щодо предмету дослідження, проведення фокус-групових досліджень та обробки їх результатів, направлення запитів на доступ до публічної інформації та аналізу отриманих відповідей. Результати досліджень були укладені в окремі аналітичні звіти та передані громадам для ознайомлення.

Участь у заході взяли представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, народні депутати України, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наукових установ, громадських об’єднань, мешканці громад і громадські активісти.

Розпочався захід хвилиною мовчання на знак ушанування пам’яті захисників та захисниць, які загинули, боронячи нашу державу, а також цивільного населення, яке стало жертвою злочинів російської федерації.

Голова організації Олександр Вознюк звернувся до присутніх з вітальним словом та наголосив, що громадська участь є невіддільним елементом демократичної держави, відкритого врядування, дозволяє забезпечити більш тісну взаємодію влади та громадян, дає змогу почути і врахувати голос усіх зацікавлених сторін у процесі прийняття рішень, зокрема й тих суспільних груп, які часто залишаються непочутими: осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, людей старшого віку, жінок.

Пан Олександр зазначив, що проєкт, який був реалізований організацією, націлений на те, щоб активізувати громадський сектор, привернути увагу до питань залучення та участі громадян, виявити наявні прогалини щодо цього питання, а також напрацювати рекомендації для органів місцевого самоврядування та неурядових організацій стосовно їх подолання. Зазначені рекомендації були оформлені у вигляді презентаційних матеріалів та продемонстровані учасникам. Спікер повідомив, що планується направлення підготовлених матеріалів представникам органів влади, а також громадського сектору для того, щоб вони могли застосовувати їх у своїй роботі.

Також голова організації презентував мотиваційний анімаційний відеоролик, який був виготовлений у межах проєкту та є частиною проведеної інформаційної кампанії щодо інформування мешканців громади про механізми (способи) впливати на процес прийняття владних рішень та формування місцевої політики. Пан Олександр розповів, що результати інформаційної кампанії показали, що громадян цікавлять практичні аспекти цього питання, наявні інструменти та способи контролю. На думку спікера, необхідно проводити правоосвітню та освітню роботу з громадянами як на національному, так і на локальних рівнях, інформувати їх про можливість формувати національну, регіональну та місцеву політику.

Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська зазначила, що реалізація проєктів, які направлені на активізацію громадянського суспільства, є важливим аспектом, якому необхідно приділяти увагу. Впровадження безбар’єрних та інклюзивних практик залучення громадян на різних рівнях – це один із пріоритетів стратегічного напрямку відновлення України на майбутні роки. Нині Міністерство працює над реалізацією Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні на період до 2030 року для того, щоб подолати наявні архітектурні та інформаційні бар’єри, які стають перешкодами на шляху до забезпечення участі громадян різних груп населення.

Голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, народна депутатка України Лариса Білозір високо відмітила підготовлені в межах проєкту рекомендації, а також подякувала представникам Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за підтримку громадського сектору в Україні. Також спікерка розповіла про нормативно-правові акти, які є дотичними до предмету дослідження та над якими працював Комітет Верховної ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Пані Лариса зазначила про інновації Закону України «Про прозорість місцевого самоврядування», який був підписаний Президентом України Володимиром Зеленським 13 травня 2024 року. Основні положення закону передбачають відеофіксацію пленарних засідань ради та засідань постійних комісій рад, трансляцію пленарних засідань ради та засідань постійних комісій ради (після завершення воєнного стану) в мережі Інтернет у режимі реального часу, оприлюднення відеозаписів засідань у частині, що транслювалася на офіційному вебсайті ради чи в інший спосіб (Facebook, YouTube тощо), збереження відеозаписів засідань з подальшим зберіганням запису не менш як п’ять років, публікацію проєктів порядку денного, висновків, рекомендацій та протоколів засідань постійних комісій рад, які містять результати поіменного голосування. Отже, громадяни матимуть постійну відкриту інформацію щодо діяльності органу влади, зможуть здійснювати контроль та вживати заходи реагування у разі порушень. Зазначила спікерка і про важливість інструментів локальної демократії, необхідність інтеграції ВПО, осіб з інвалідністю, жінок, молоді до процесів прийняття рішень.

Генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко у своєму виступі звернув увагу на необхідність балансу між повноваженнями органів місцевого самоврядування та спроможним громадським сектором, який може відстоювати інтереси різних верств населення. На думку спікера, необхідно створювати умови для розвитку існуючих та виникнення нових громадських об’єднань, адже саме громадський сектор – рушій змін у державі.

Селищний голова Рокитнівської селищної ради Григорій Таргонський розповів по виклики, які успішно долала Рокитнівська селищна громада щодо підвищення залучення та участі мешканців до процесів прийняття рішень. У громаді нині утворено консультативно-дорадчі органи, проводяться обговорення та консультації з громадськістю щодо широкого кола питань, активно використовується такий інструмент, як електронна петиція, громада долучилася до сервісу «Відкрите місто» та платформи «EDEM». Спікер зазначив, що війна не має бути виправданням щодо обмеження права мешканців громади на участь у формуванні місцевої політики, зокрема і щодо питань бюджету. У громаді затверджено положення про громадський бюджет і параметри громадського бюджету (бюджету участі) на 2024 рік. Представники ОМС мали побоювання, чи викличе конкурс інтерес та бажання спробувати свої сили у представників громадського активу, проте мешканці громади доволі активно готували заявки та подавали проєктні пропозиції. 10 проєктних пропозицій отримали фінансування та нині успішно реалізовуються.

Заступник голови Ємільчинської селищної ради Володимир Євтух зазначив, що реалізований проєкт допоміг подивитися на питання залучення та участі громадян під іншим кутом. Проведені організацією освітні заходи та інформаційна кампанія сприяла тому, що мешканці громади здобули нові знання, які тепер застосовують на практиці.

Після візиту організації в громаду та проведення фокус-групового дослідження було утворено такі консультативно-дорадчі органи (КДО): Ємільчинську координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання при виконавчому комітеті та координаційну раду з питань соціальної підтримки та комунікації із захисниками України, учасниками бойових дій та членами їхніх сімей і сімей загиблих. Щодо інструментів роботи з населенням селищна рада активно використовує громадські обговорення стосовно різних питань. Інформація про проведення завчасно розміщується на офіційному сайті громади у відповідній вкладці сайту, також після проведення заходу публікується звіт про його проведення. За травень 2024 року відбулися чотири громадських обговорення. Нині в громаді триває робота над запровадженням громадського бюджету, а також формування такого консультативно-дорадчого органу, як Молодіжна рада.

Заступниця голови Іршанської селищної ради Галина Ширченко у своєму виступі вказала, що питання залучення та участі тісно пов’язано з питаннями доступності, зокрема архітектурної (фізичної) та інформаційної ОМС та інших установ громади. У громаді звернули увагу на доступність послуг для людей з порушенням слуху та уклали договір з Українським товариством глухих (УТОГ) для того, щоб у разі необхідності з використання послуг відеозв’язку мати можливість отримати якісний переклад для мешканців. Завдяки проєкту та приверненню уваги до питань участі та можливості формувати місцеву політику було створено Громадську раду. На сьогодні цей консультативно-дорадчий орган сформований та працює в громаді. «Без активної участі громадянського суспільства не може бути демократичної країни, демократичної громади як частинки України», – зазначила спікерка.

            Голова Зимнівської сільської ради В’ячеслав Католик розповів про успішні кейси громади. У громаді діють інструменти громадського бюджету, шкільного громадського бюджету, утворена та функціонує Молодіжна рада, також практикуються виїзні прийоми голови для того, щоб забезпечити можливість комунікації з усіма мешканцями громади та врахування їхньої думки.

Обговорили учасники і глобальні виклики щодо залучення та участі, серед яких:

  • відтік та дефіцит кадрів як представників ОМС, так і громадського сектору, пов’язаний з війною (внутрішнє та зовнішнє переміщення, мобілізація та служба в лавах ЗСУ);
  • вигорання та втома, перебування в постійному фоновому стресі та тривозі, втрата продуктивності;
  • низький рівень інклюзивності та доступності в громадах.

Переглянути відеозапис заходу можна за посиланням: https://youtu.be/GrpniMgsyrY?si=mJIz88YLTv7hiPlX

Цей захід було проведено Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» у рамках проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.