Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

20.06.2024 10:30

Зберегти врожай, не допустити пожеж - обов’язок всіх мешканців нашої громади

6673dadb3630d__1.jpg

Тривають жнива. Перед хліборобами постає одне з найважливіших завдань - вчасно і без втрат зібрати врожай. Йдеться не лише про те, щоб не допустити їх при косовиці та обмолоті, а й вберегти масиви від пожеж.

За останні роки втрати врожаю від вогню вдалося звести до мінімуму, але все ж по Україні мають випадки загорань техніки, грубих кормів, хлібних масивів. Під час жнив у вогню є чимало спільників: жарка погода, вітер, непогашений сірник, тліючий недопалок, розпалені біля хлібного масиву багаття, перегріті вузли машин. Все це може спричинити пожежу. Отже всі, хто обслуговує техніку на жнивах, мають беззастережно дотримуватись правил пожежної безпеки.

Особливу увагу слід звернути на те, щоб на кожному комбайні, тракторі, автомобілі були надійні іскрогасники, первинні засоби пожежогасіння, відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання.

В господарствах завчасно повинні бути складені схематичні плани протипожежного захисту полів. Хлібні масиви обкошені з прибиранням скошеного і оборані. Біля поля має стояти трактор з плугом на випадок пожежі.

Звісно, чимало турбот в працівників громади влітку. Тож не завжди нажаль, приділяється належна увага дітям. Часом вони виносять з хати сірники, запальнички, розпалюють багаття біля масивів, складів грубих кормів, у лісосмугах, а звідти - крок до біди. Отож і про це слід пам’ятати.

А насамперед особливу увагу слід звернути на надійність пожежної техніки, на її безвідмовну роботу. Забезпечити необхідним пожежно-технічним озброєнням, вогнегасними речовинами, організувати чергування, забезпечити справним телефонним та/або радіозв’язком.

Зберегти врожай, не допустити пожеж - обов’язок всіх мешканців нашої громади.

У зв'язку з цим звертаємось до всіх мешканців громади:

🔹 будьте вкрай обережні при поводженні з відкритим вогнем;

🔹 не паліть та не розводьте багаття поблизу хлібних масивів, в місцях зберігання та переробки врожаю;

🔹 слідкуйте за тим, щоб діти не бавилися сірниками, запальничками, смолоскипами поблизу хлібних масивів.

Звертаємось до тих, від кого залежить збереження нового врожаю: суворо дотримуйтесь вимог правил пожежної безпеки, не будьте безвідповідальними чи байдужими. Щоб усім нам бути з хлібом, необхідно, щоб кожен відчував особисту відповідальність за кожен колосок і намагався зберегти його.

2.jpg 3.jpg