Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

12.12.2022 11:17

КОНФЕРЕНЦІЯ ДО 300-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

6396f1fb614ad__aa859c93b923153f6116adf747e24fc4-0.jpg

Нещодавно Україна відзначила 300 років від дня народження ✒ Григорія Сковороди – видатного українського філософа-містика, богослова, поета, педагога, музиканта.

8 грудня 2022 року за ініціативи ЦПРПП освітяни  міста Чорноморська взяли участь 💻 у веб-конференції «Григорій Сковорода у XXI ст. – переосмислення спадщини», яка  стала колективною подорожжю у світ філософської спадщини видатного українця та спробою виокремити актуальні для нашого сьогодення ідеї. Адже Григорій Савич Сковорода на багато років випередив свій час, а його прониклива мудрість ніколи не втрачає своєї актуальності. Його спадок – багатогранний і безцінний. Шкільний бібліотекар Чорноморського ліцею №2 Кваша Т.А. презентувала детальний бібліографічний огляд спадщини Г. Сковороди, зокрема, тих видань, які є у 🏨 бібліотеках ліцеїв.

Тему «Античність у творчості Г.Сковороди» розкрила у своєму виступі Конофольська О.В., вчитель історії Чорноморського ліцею №2.

Велику роль філософ відводив спілкуванню та слову. А якою мовою писав Сковорода? На це питання відповіла вчитель української мови Чорноморського ліцею №6 Мазанюк Л.П.

Провідною ідеєю творів мислителя є та, що саме батьки можуть своєчасно помітити природні нахили дитини. Причому, щоб вони не заважали природі, а навпаки, допомагали їй звільняти дорогу для розвитку природних здібностей. «Актуальність ідей Г. Сковороди щодо сімейного виховання» – це тема виступу Гайкович О.Г., вихователя-методиста ЗДО №20. Педагогічні настанови Григорія Сковороди не втрачають своєї актуальності й у наш час. «Педагогічні погляди Григорія Сковороди крізь призму Нової української школи» – тема виступу на конференції Кульчицької Є.П., вчителя української мови та літератури  Чорноморського ліцею №7

Розуміння свободи, самопізнання, «сродної праці», душевного миру, щастя та сенсу життя-такі питання були розглянуті у виступі Гараніної М.В., вчителя історії Малодолинської ЗЗСО «Морально-етичні ідеали Г.Сковороди».

На перше місце великий мислитель завжди ставив людину і стверджував, що формування людини відбувається через самопізнання. Людина повинна здобувати знання не лише з книжок, а й з навколишнього середовища. Методист Центру ПО Браташ В.С. у своєму виступі «Григорій Сковорода – мандрівник за щастям у гармонії з природою», розкрила діяльність екологічного  напрямку Центру ПО через призму трактувань афоризмів Сковороди.

Григорій Сковорода є натхненником для роботи не лише філософів, поетів, а й 🎨 художників. Панчева Г.В., вчитель образотворчого мистецтва Чорноморського ліцею №6 презентувала тему «Особистість Г. Сковороди у творчості сучасних художників».

Вихованці Центру ПО підготували пісню «Ой ти пташко жовтобока» на слова Г. Сковороди у виконанні Тетяни Гуменчук, керівник Стельмах М.І., та байку «Бджола і Шершень» у виконані Марії Чопіної та Данила Боніва, керівник гуртка Гринчак І.Б.

Учасники конференції відповідали на питання анкети «Пізнай себе», розшифровували  афоризми Сковороди мовою емодзі, а на завершення – фідбек у Mentimetri «Що Ви візьмете для себе з філософії Г.Сковороди?».

Учасники конференції зазначили, що Григорій Сковорода був культурним проривом свого часу: свіжим голосом, із сучасними поглядами і широким світоглядом, одним із національних героїв України. 💙💛

6396f1d6db8b1.jpg 6396f1d6dc397.jpg