Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

11.05.2023 11:00

Щодо повідомлення RASFF № 2023.2025 про імпортування з Іспанії невідповідного харчового продукту (кукурудзи для попкорну)

645ca1e3db9f5__Сайт-превью,-копія,-копія-(8).png

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF № 2023.2025), стосовно виявлення хлорпірифосу у 🌽кукурудзі для приготування попкорну, що експортувалась з Іспанії (виробник: Liven SA, Barcelona) до України (отримувач: ТОВ «Фоззі Коммерц», вул. Гоголівська 1А, с. Квітневе, Броварський район, Київська область, 07408).

🍿Невідповідний харчовий продукт може нанести шкоду здоров’ю споживача (Хлорпірифос - діюча речовина багатьох розповсюджених інсектицидів широкого спектра дії. Хлорпірифос (ХПФ) є фосфорорганічним інсектицидом, який широко використовується в побуті, сільському господарстві та промисловості протягом. ХПФ є широко вживаним пестицидом. Цей агент використовується для знищення широкого спектра шкідливих комах і кліщів; водночас він демонструє помітну токсичність для більшості видів інших тварин і людини. ☣Викликає дифузне ураження нейронів ЦНС та впливає на нервову систему).

☝На території Одеського району потужності підприємства-імпортера не зареєстровані.

Враховуючи можливість реалізації цієї небезпечної продукції на території регіону, у т.ч. Одеського району Одеської області, доводимо до відома споживачів та операторів ринку про необхідність вилучення (відкликання) вказаного невідповідного харчового продукту та просимо проінформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області (вул. 7-ма Пересипська, 6, м.Одеса, gu@odesa.consumer.gov.ua, тел. 716-13-01).