Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

20.11.2023 08:20

До уваги мешканців міста!

655afbb1a8ead__5ee88036bdeca404828682.jpg

З метою недопущення порушення прав споживачів у сфері торгівлі виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області нагадує про потенційну небезпеку для здоров’я громадян в разі купівлі продовольчих товарів у місцях стихійної торгівлі.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів, які підтверджують якість та безпеку товарів і які  реалізуються у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.

Стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень, передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні порушення - «Торгівля з рук у невстановлених місцях». Порушення цієї статті  тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами тягне за собою накладення штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів управління економічного розвитку та торгівлі спільно з представниками КУ «Муніципальна варта» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та поліцією здійснюють контроль та необхідні заходи щодо боротьби з несанкціонованою торгівлею продовольчими товарами  та недопущення до обігу небезпечних та неякісних харчових продуктів.

Торгівля продовольчими товарами регулюється: Правилами роздрібної торгівлі продовольчими товарами (затверджені Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 11.07.2003 № 185), Правилами торгівлі на ринках (затверджені Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002    № 57/188/84/105), Правилами роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією (затверджені Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків та торгівлі України від 08.07.1997), низкою інших нормативно-правових документів.

Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та на ринках. На ринку знаходиться державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання. Наприклад, якщо взяти молоко та молочні продукти, то продавці повинні постійно надавати їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження. Такі вимоги до торгівлі даними продуктами пов’язані з їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця.

Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють.