Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

18.12.2023 08:35

Важлива інформація щодо продажу новорічних ялинок

657fe8665cf8c__123.jpg

Шановні суб’єкти господарювання та споживачі!

Виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області звертається до громадян з проханням бути обачними та розсудливими в питаннях придбання новорічних ялинок.

Сам факт купівлі цього святкового дерева можливо здійснити в лісгоспах чи фермерських господарствах, спеціалізованих торгівельних майданчиках або купити з рук у людей, що незаконно їх зрубали в лісі.

В передноворічний період кількість випадків незаконних рубок ялинок залишається високою. Такі дії завдають значних збитків лісовому господарству держави.

Для легального продажу ялинок приватний підприємець зобов’язаний сформувати відповідний пакет документів.

Відповідно до законодавства України, особи, які здійснюють продаж ялинок, повинні мати при собі товарно-транспортну накладну встановленого зразка з відповідними відмітками постачальника, видану лісогосподарським підприємством, сертифікат радіаційного обстеження дерев.

Нагадаємо для покупців, що ялинка, яка продається, повинна мати пластикову бирку та спеціальний засіб кріплення бирки до стовбура. Крім уже звичних пластикових чіпів, лісові господарства можуть позначати свої дерева і паперовими самоклеючими етикетками, що робить неможливим їх повторне використання. Як бирки, так і наклейки повинні містити індивідуальний номер і відповідний йому штрих-код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини  Держлісагентства України.

В номері бирки закодована інформація про вид, сорт дерева і лісництво, з якого воно було відпущено.

Саме це є свідченням того, що вона зрубана і, що продана без порушення природоохоронного законодавства.

Перевірка законності походження ялинки відбуватиметься шляхом введення номера з бирки або самоклеючої етикетки, прикріпленої до ялинки. У разі, якщо інформація на сервері відсутня, – ялинка «сумнівного походження».

У разі виявлення випадків вирубування, перевезення, реалізації лісових насаджень з порушенням чинного законодавства винні особи будуть притягнуті до адміністративної відповідальності.

Ст.88-1 КУпАП «Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах». Санкція статті передбачає накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Ст.152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів». Санкція статті передбачає накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ст.160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях». Санкція статті передбачає накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Ст.164 КУпАП «Порушення порядку провадження господарської діяльності». Санкція статті передбачає накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Крім, адміністративної відповідальності порушник лісового порядку може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності за ст. 246 КК України «Незаконна вирубка лісу».

Чорноморська міська рада звертається до громадян з проханням не порушувати закон та не витрачати кошти на оплату штрафів. Тож нехай новорічні свята принесуть вам тільки добро, мир і злагоду.