Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

22.07.2024 11:27

Що таке консультативно-дорадчий орган?

3704cd4b-9c7c-460e-98f8-4e7191d7495e.png

КДО — це колегіальна установа або орган, який створений при органі влади на постійній чи тимчасовій основі з метою забезпечення участі громадян в управлінні справами через проведення консультацій із громадськістю, попереднього обговорення питань, віднесених до компетенції органу публічної влади та здійснення громадського контролю за його діяльністю.

Правовою основою утворення та діяльності таких органів є Конституція України, закони та інші нормативно-правові акти. Статус консультативно-дорадчого органу, повноваження, основні напрями і форми діяльності визначаються положенням про конкретний орган, яке прийнято ОМС громади.

КДО може мати різні назви залежно від сфери, складу, функцій. Наприклад: Громадська рада, Молодіжна рада, Рада ВПО, Поважна рада, Рада учасників АТО/ООС тощо.

Участь мешканців у КДО є надважливим елементом розвитку громад. Вона дозволяє мешканцям висловлювати свої думки та робити внесок у процеси прийняття рішень, сприяючи вбудованій демократії.

Якщо у громаді вже утворений КДО, подай заявку із зазначенням бажання долучитися як член або експерт. Це дасть змогу впливати на формування місцевої політики.

Якщо КДО не утворено, ініціюй його створення перед органом місцевого самоврядування. Яким чином це зробити розкриємо в наступних публікаціях.

Підпишись на оновлення, щоб не пропустити інформацію.

Ця публікація була створена Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» у рамках проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.