Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

23.11.2022 14:23

Особливості відпустки 90 днів у разі виїзду за кордон

637e11de25944__komp-ruky-bumahy-pyshet-1-1200x800-850x477.jpg

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачає, що у період дії ⚔ воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 📑 Закону України «Про відпустки».

Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки у разі виїзду за кордон?

Ні. Зазначена відпустка надається в обов’язковому порядку.

Які докази підтверджують факт виїзду за кордон?

Спосіб підтвердження факту виїзду за межі України не визначений законом, відтак рішення щодо надання відпустки в цьому випадку прийматиметься роботодавцем на підставі наданих працівником доказів, які в достатній мірі підтверджують цей факт (витяг з коментаря Мінекономіки від 01.08.2022 р.).

Якщо відпустка закінчилися, то чи можна надати відпустку без збереження заробітної плати?

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» не містить обмежень щодо надання такого виду відпусток. Потрібно від працівника заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати та наказ від роботодавця. Згода сторін є ключовою у цьому випадку.

До уваги всіх роботодавців, що тривалість відпустки без збереження заробітної плати обмежена воєнним станом. Окрім того, в Україні продовжено тривалість дії карантину до 31.12.2022 р., а це означає, що можна ще взяти карантинну відпустку.

Якщо тривають бойові дії, існує неможливість надання роботи, регіон в оточенні або блокуванні, то можна використати опцію «призупинення дії трудових договорів».