Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

24.03.2023 13:14

Будівельна амністія - спрощений порядок введення будинку в експлуатацію (2023 рік)

641d86b153d8d__uzakonit-dom.jpg

31 серпня 2018 року набрав чинності 📑 Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 03.07.2018 року № 158 «Про затвердження Порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт» (так звана будівельна амністія (будамністія)).

🔰 Будівельна амністія — це спрощена процедура прийняття в експлуатацію, зокрема, індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 300 квадратних метрів, збудовані без оформлення дозвільних документів у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року, за умови, що вони збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення.

До власників (користувачів) земельних ділянок, які відповідно до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» подали документи про прийняття в експлуатацію об’єктів, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються.

Чинність Наказу Мінрегіону від 03.07.2018 № 158 наразі має безстроковий характер.

Процедура та необхідні документи

Для введення в експлуатацію об'єктів, передбачених  Наказом Мінрегіону від 03.07.2018 № 158, необхідно подати пакет документів до органу державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням такого об’єкта особисто через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет шляхом подання засобами програмного забезпечення Єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Портал Дія», або заповнює та надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до центру надання адміністративних послуг.

Замовник (або уповноважена ним особа) подає заяву у вигляді заповненої декларації за формою, наведеною в додатку до Порядку, затвердженого 📑 Наказом Мінрегіону від 03.07.2018 № 158, до якої додаються:

🔹 копія документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено об’єкт;

🔹 копія технічного паспорта, складеного до 01 грудня 2021 року, відомості про який внесені виконавцем до Реєстру будівельної діяльності.

У разі подання замовником заяви через електронний кабінет вищезазначені документи не додаються. Відомості про такі документи зазначаються замовником у декларації під час її заповнення в електронній формі.

Декларацію підписують також співвласники земельної ділянки та/або зазначеного об’єкта (у разі їх наявності).

Подаючи документи в електронному вигляді, замовник економить свій час, оскільки практично всі дані, необхідні для заповнення декларації, ДІЯ підтягуює автоматично.

Прийняття в експлуатацію здійснюється безоплатно органом державного архітектурно-будівельного контролю протягом 10 робочих днів з дня подання відповідної заяви, засвідчених копій документів на землю, технічного паспорта та примірника заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації (а у випадках, коли площа господарських будівель та споруд перевищує 100 кв.м, замовник має додатково подати звіт про проведення технічного обстеження).

📢 Важливо! Замовник є відповідальним за повноту та достовірність даних, зазначених у поданій ним декларації, відповідно до вимог чинного законодавства.

Орган державного архітектурно-будівельного контролю перевіряє повноту даних, зазначених у декларації, та забезпечує внесення інформації до Реєстру будівельної діяльності, або повертає декларацію та подані документи замовнику на доопрацювання з обґрунтуванням усіх причин та рекомендаціями щодо їх усунення, якщо декларацію подано чи оформлено з порушенням вимог, установлених Порядком, затвердженого Наказом Мінрегіону від 03.07.2018 № 158, або у разі виявлення недостовірних даних у поданих документах.

Після усунення недоліків, що стали підставою для прийняття рішення про повернення декларації на доопрацювання, замовник може повторно звернутися до органу державного архітектурно-будівельного контролю для реєстрації декларації.

Зареєстрована декларація є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об’єкт необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла, електроенергії, внесення даних про такий об’єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.